HDD vs. SSD


    Calculatoarele şi laptopurile noastre sunt dependente de medile de stocare. Medile de stocare cele mai utilizate sunt HDD-urile (Hard Disk Drive - tradus Disc Dur) sau SSD (Solid State Drive). Spun cel mai utilizate întrucât există şi alte medi de stocare (Memorii Flash, CD-uri, DVD-uri, etc) care nu fac obiectul acestui articol.

HDD-ul

Informaţia pe un HDD se înregistrează în mod mecanic printr-un procedeu de magnetizare. Într-o anumită măsură HDD-ul se aseamănă cu un Pick-up la felul cum arată şi la modul de funcţionare. HDD-ul conţine un disc pe care se înregistrează si de pe care se citeşte informaţia, disc numit platan, care este citit/scris cu ajutorul unui braţ metalic a cărui cap se mişca pe suprafaţa discului (platanului). 


SSD-ul

În cazul SSD-ului informaţia se înregistrează electronic pe microcipuri. SSD-ul se aseamănă cu memoria RAM a calculatorului cu deosebirea că acesta foloseşte (non-volatile memory chips) cipuri de memorie nevoluatilă. În alte cuvinte, informaţia de pe SSD-uri nu se şterge când este întreruptă alimentarea cu current electric ca şi în cazul memoriei RAM.


Avantaje şi Dezavantaje

PreţulDeşi în scădere preţul SSD-urilor este încă foarte mare în comparaţie cu pretul HDD-urilor. Preţul unui GigaByte (GB) pe SSD este aproximativ de 10 ori mai mare decât preţul unui GigaByte (GB) pe HDD.

 

Viteza - Întrucât înregistrarea informaţilor se face în mod electronic pe SSD-uri acestea se bucură de o viteză mai mare de citire şi scriere decât HDD-urile iar timpul de răspuns este de aproximativ de 100 de ori mai mic la medile de stocare SSD comparativ cu medile de stocare HDD. În cazul HDD-urilor părţile mecanice îngreunează procesul de scriere citire mai ales atunci când scrierea/citirea se face în mai multe locaţii pe disc. Timpul de acces a unei informaţii aleatoare (Random access time) este între 5 ms şi 10 ms (milisecunde) pentru HDD-uri şi de 0.1ms pentru SSD-uri

Viteza de scriere/citire a SSD-urilor este în general între 200 şi 500 MB/s, iar mai nou au apărut SSD-uri care au o viteză teoretică de scriere/citire de 6 GB/s.

Viteza de scriere/citiere în cazul HDD-urilor este între 50 şi 120 MB/s iar acest lucru în cazurile mai fericite. Această viteză depinde şi de numărul de rotaţi pe minut a HDD-ului. HDD-urile au între 5.400 şi 15.000 de rotaţii pe minut însă cel mai des întâlnite sunt HDD-urile de 7.200 rpm (rotaţii pe minut). Cu cât numărul de rotaţii pe minut este mai mare cu atât creşte şi viteza HDD-ului dar tot odată creşte şi căldura degajată de acesta şi cel mai frecvent şi zgomotul produs de acesta.


Zgomot - Rotirea platanelor şi mişcarea capului de citire în Hard Disc produc zgomot care odată cu trecerea timpului tinde să se evidenţieze tot mai mult. SSD-ul în schimb nu produce zgomot deoarece toate procesele care au loc în acesta sunt electronice.


Rezistenţa/Fiabilitatea - HDD-urile conţin părţi mobile care în timp tind să funcţioneze tot mai greoi. Tot odată socurile afectează mult mai uşor HDD-urile şi subansamblele acestuia (capetele de scriere/citire, platanele rotative) decât SDD-urile care nu au părţi mecanice sau mobile.

Unele din cele mai dese cauze de intervenţie asupra laptopurilor şi calculatoarelor pe care le-am efectuat sunt datorate defecţiunilor Hard Disc-urilor iar cel mai adeasea acestea se defectează datorită căderilor, fluctuaţilor de tensiune sau întreruperii alimentării cu curent electric în timp ce acestea funcţionează. Acest lucru se întâmplă deoarece la întreruperea bruscă a alimentării cu current electric capetele de citire nu apuca să se retragă de pe discurile cu informaţii (platane) şi zgârie platanele determinând apariţia sectoarele inutilizabile (bad sectors).

Acest lucru nu se întâmplă în cazul SSD-ului a cărui principiu de funcţionare este total diferit. Desi în principiu durata de viaţă a SSD-urilor este mai mare decât a HDD-urilor, durata de viaţă a SSD-urile este limitată de numărul ciclurilor de scriere pe care le permit aceste care este între 30.000 şi 100.000 de cicluri pe celulă.


Mobilitate: Pot apărea foarte uşor deteriorări a platanelor sau a subansamblelor HDD-urilor dacă acestea sunt manevrate în stare de funcţionare lucru care nu se aplică şi la SSD-uri.

Un alt plus pentru mobilitate este faptul că SSD-urile sunt considerabil mai uşoare decât HDD-urile.


Consum de energie: SSD-urile consumă aproximativ jumătate din energia care o consumă un Hard Disc


Siguranţa datelor: Întrucât informaţia pe HDD-uri se înregistreaza printr-un procedeu de magnetizare a platanelor, în timp informaţia se poate pierde din cauza demagnetizării. Demagnetizarea poate avea loc şi dacă acestea sunt prea aproape de alte sisteme care conţin magneţi (boxe, telefoane, etc.).


Capacitate de stocare: SSD-urile au deocamdată o capacitate de stocare mică în comparaţie cu HDD-urile. Cele mai mari SSD-uri au capacitate de stocare de 512 GB pe cand HDD-urile depăşesc 4.000 de GB (4TB).