Setare Șir de celule / Coloană pentru a permite doar elemene unice


      Uneori avem nevoie să setăm un range (o coloană sau mai multe , un rând sau mai multe sau doar câteva cellule) în care să se permită doar elemente unice. Putem face acest lucru și în plus să avem un mesaj de informare atunci când dăm click în una din celulele din acel range (șir de celule) și un mesaj de alertă atunci când vrem să introducem un element duplicat.

      În exemplu următor avem coloana C pentru care s-a aplicat setarea iar când s-a încercat introducerea unui elemen duplicat în celula C5, s-a afisat mesajul de eroare.
 
   
 

    Pași pentru a ajunge la acest rezultat sunt următorii:
 
 1. Selectați coloana sau șirul de celule pentru care vreți să faceți setarea

 2. În Tab-ul “Data”, dați click pe iconița “Data Validation”

  

     3. Va apărea o nouă fereastră. În câmpul “Allow:” va trebui să selectați opțiunea “Custom”.

 

     4. În câmpul “Formula” scrieți următoarea formulă:    

=COUNTIF(C:C;C1)=1

Formula în principiu are rolul de a verifica în șirul de celule selectat (în cazul nostru C:C  - întreaga coloană C) dacă apare elementul din celula selectată (în cazul nostru celula C1) și aplică regula ca acesta sa fie =1 (să apară o singură dată). Această formulă este extrapolată la întreg șirul selectat.

Este important să setați formula pentru primul element din sirul selectat.

Ex : dacă în loc de C :C selectați D5 :D45 atunci și C1 din exemplul nostru să fie înlocuit cu D5.

  

 

  5. Punctul 5 nu este obligatoriu

În aceași fereastră mergeți la tab-ul “Input Message”. În câmpul “Title » introduceți un Titlu pentru căsuța de informare care va apărea când dați click pe una din celulele din șirul de celule selectat. În câmpul “Input message” introduceți testul de informare care doriți să apară.

 

 
     6. Punctul 6 nu este obligatoriu.

Mergeți la tab-ul “Error Alert” În această secțiune puteți introduce Titlul și mesajului de avertizare în cazul în care introduceți o valoare duplicată. De asemenea puteți selecta restrictivitatea acestuia. Dacă acest Tab nu este modificat, atunci va apărea un mesaj prestabilit de sistem în limba engleză.

 

Dacă în câmpul «Style» selectați valoarea «Stop», atunci când veți încerca să introduceți o valoare duplicată va apărea un mesaj de alertă și valoarea introdusă în celula nu se va aplica celulei.

Dacă în câmpul «Style» selectați valoarea «Warning»,  atunci când veți încerca să introduceți o valoare duplicată va apărea un mesaj de alertă cu posibilitatea să alegeți dacă valoarea duplicată va fi aplicată celulei sau nu.

Dacă în câmpul «Style» selectați valoarea «Information»,  atunci când veți încerca să introduceți o valoare duplicată va aparea un mesaj de informare si valoarea introdusă se va aplica automat.
 
După ce s-au realizat toate setările necesare, apăsați butonul “OK” de la baza ferestrei.