Setare Șir de celule / Coloană pentru a permite doar elemene predefinite dintr-o lista


      Uneori avem nevoie să setăm un range (o coloană sau mai multe , un rând sau mai multe sau doar câteva cellule) în care să se permită doar elemente pe care le dorim noi. Putem face acest lucru și în plus să ne apara o lista din care putem selecta elementele dorite și tot odată  să avem un mesaj de informare atunci când dăm click în una din celulele din acel range (șir de celule) și un mesaj de alertă atunci când vrem să introducem un element duplicat.

           

Pași pentru a ajunge la acest rezultat sunt următorii:

     1.  Trebuie să stabilim lista de valori pe care le vom permite. Putem face acest lucru fie în foaia de calcul (Sheet) actual fie în altul nou.

Tastam în celule diferite consecutive valorile ( în cazul nostru : brunet, saten, blond, carunt, roscat).

2.   Selectați coloana sau șirul de celule pentru care vreți să faceți setare
 
3.  Tab-ul “Data”, dați click pe iconița “Data Validation”

    

     4.   Va apărea o nouă fereastră. În câmpul “Allow:” va trebui să selectați opțiunea “List”.

   

 
      5.   În câmpul “Source” scrieți adresa de apelare a sirului de cellule care conține valorile pe care dorim să le permite (ex: =Sheet1!$B$2:$B$6) sau apăsați iconița  care vă va permite să selectați cu mouse-ul celulele care conțin valorile pe care dorim să le permitem, după care apăsam “Enter”

 

 

 6.   Punctul 6 nu este obligatoriu

În aceași fereastră mergeți la tab-ul “Input Message”. În câmpul “Title » introduceți un Titlu pentru căsuța de informare care va apărea când dați click pe una din celulele din șirul de celule selectat. În câmpul “Input message” introduceți testul de informare care doriți să apară.

  
 
 
       7.   Punctul 7 nu este obligatoriu.

Mergeți la tab-ul “Error Alert” În această secțiune puteți introduce Titlul și mesajului de avertizare în cazul în care introduceți o valoare care nu este în lista de valori permise. De asemenea puteți selecta restrictivitatea acestuia. Dacă acest Tab nu este modificat, atunci va apărea un mesaj prestabilit de sistem în limba engleză.

 

 

Dacă în câmpul «Style» selectați valoarea «Stop», atunci când veți încerca să introduceți o valoare care nu este în lista de valori permise va apărea un mesaj de alertă și valoarea introdusă în celula nu se va aplica celulei.

Dacă în câmpul «Style» selectați valoarea «Warning»,  atunci când veți încerca să introduceți o valoare care nu este în lista de valori permise va apărea un mesaj de alertă cu posibilitatea să alegeți dacă valoarea introdusă va fi aplicată celulei sau nu chiar dacă nu este în lista de valori permise.

Dacă în câmpul «Style» selectați valoarea «Information»,  atunci când veți încerca să introduceți o valoare care nu este în lista de valori permise va aparea un mesaj de informare si valoarea introdusă se va aplica automat chiar dacă nu este în lista de valori permise
 
8.    După ce s-au realizat toate setările necesare, apăsați butonul “OK” de la baza ferestrei.